DOMATES
XVI yy.da İspanyol denizcileri tarafından
yüzelli yıl önce Peru'dan getirilen Tomatl, önceleri küçük, sarı
meyvaları olan bir süs bitkisidir. Bu zamanlarda Peru elması olarak anılırdı.
Zamanında İspanya sarayında kullanılmaya başlaması ile yavaş yavaş Akdeniz
Bölgesine yayılırken, ancak XIX.yy'da tamamlarken, Dünyanın, besin sektörünün
en önemli ürünü olarak yerini alır. Bu meyva bugünkü duruma gelmeden önce
aşılanarak, sarı rengi kırmızıya dönüştürülmüştür. İtalyanlar tarafından daha
da geliştirilerek, şekilsel olarak çok farklı boyutlar almıştır.İtalyanın Parma
bölgesi lehçesinde Tomaca denilmesi , o zamanlardan kalma olduğunun bir
belirtisi- dir. Sarmaşık şeklindeki sarı ve kırmızı meyvası olan kiraz domateslerinin,
yabani kökenli olamasına rağmen, yuvarlak,oval ve armut tipi gibi değişik
şekillerde görmek mümkündür. Domates 50 yıldır kullanılmakta ve Tadı, rengi ve
pratikliği bakımından en çok kullanılan sebze olarak buğünkü yerini almıştır.
Amerika kıtasında ise
toksik ve yenilmez bir meyve olarak görüldüğünden XX.yy'a kadar ilgi
görmemiştir. ancak 1820 yılında Robert Gibbson Jhonson adlı şahıs, New York
yakınlarındaki Salem kentinin adalet sarayı önünde halkın huzunda bu
meyvelerden yiyerek tehlikesiz olduğunu ispat etmesinden sonra kullanıma
başlanmıştır. İtalyada Amarikadan getirilen yeni tip domates fidelerinin
aşılanmasıyla değişik tipte domatesler elde edilmiştir. İtalyada ilk domates
konservesi üretimine Francesco Cirio
adlı şahıs 1856 yılında başlar ve 1875 yılında sanayileştirir. Tabii ki bu,
domates üretiminin XIX.yy'da Antonio Bizzozero adlı şahsın Parma bölgesinde,
bostandan alınıp tarlaya aktarılmasıyla gerçekleşmiştir.
Domatesin yaygınlaşmasında kırmızı renginin Dekoratif
olması büyüktür. Aynı zamanda bağlayıcı özelliğinden dolayı her yemeğe girme
vasfını korumuştur. İçinde bulunan asitlerden dolayı sindirim sistemini
kolaylaştırıcıdır. Domateste suda eriyen fibreler fazlalıktadır. Akdeniz
bölgesinin soğan, biber, kekik,sarmısak ve adaçayı gibi diğer maddelerle
optumum bir katynaşma ve denge özelliği vardır. XIX.yy da Napolili Meşhur
pizzacı Esposito, Savoya Prensesi Margherita'nın Napoliyi ziyaretinde adına yarattığı Pizza
Margherita'da domates, peynir ve taze kekikle, pizzanın üstünde üç renk ve
dekorun bütünleştiği güzel bir pizzadır.
Yapısının % 97 su olan meyvesinin, 100
gramında 23 kalori ihtiva ederken, A,B1,B2,PP ve C vitaminleri bakımından
zengin bir depo olmasının yanında kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, potasyum,
sodyum, klor ve kükürt mineralleri ile şeker ve protein içerir.
Diüretik, laksatif ve
serinleticiliği yanında, hafif bir ekşiliği vardır.Yeşil domateste ise
antibiyotik özelliği unutulmamalıdır. Bu
ekşilik, pişerken içine konulan azcık şekerle, daha dengeli ve lezzetli bir hal
alır. Bu özelliklerinden dolayı çocuklar ve yaşlılar için zengin bir organik
besin deposudur. Arzu edilmeyen kabuklarının zor sindirilmesi problemi ise
kaynar suda birkaç dakika tutuktan sonra, kolayca soyulmasıyla halledilmiştir.
Olgun olarak tüketilmesi tavsiye edilir, çünkü yeşil kısımları solanin maddesi içerdiğinden tavsiye
edilmez. Ekonomik olarak gıda piyasasında taze olarak, soyulmuş konserve,
salça(çift veya üç konsantreli),soyulmuş bütün, soyulmuş küp(konkase), domates
püresi ile suyu ve kurutulmuş olarak değişik tiplerde bulunur. Bazen bu ürünler soslarda ve diğer gıda
maddelerinde kullanımları çoktur.
Geçenlerde, Tuğrul Şavkay'ın bir yazısında
bahsettiği;Hasan paşalı Muharrem beyin, Söğütlü Çeşme’de yetiştirdiği
domatesleri hakkındaki yazısında, "
Bunlar mevsiminde kıp kırmızı, can eriği gibi kütür kütür olurdu. Bütün bahçe mis gibi domates kokardı, yaz ve
güz aylarında. Domates mevsiminde
yetiştirilir ve Domatesin yapraklarına dokunulduğunda, eli saatlerce terk
etmeyen müthiş bir kokuyla sarhoş olurdu insan.
" tanımlarıyla bir domatesten aranan özellikleri tamamıyla anlatmış
olmaktayız. Tabii ki , elle çapalanan ve doğal gübreyle yetiştirilen bitkisi,
yazın güneşten aldığı enerjiyle tadına doyulmayan bir lezzet küpü olur.
Bugün domatesi yaz ve kış, seracılığın ve
iletişimin gelişmesiyle, her markette ve pazarda rahatlıkla bulabilmekteyiz.
Mutfakta kullanım alanları geniştir.
Akdeniz mutfağında, her şekle giren bu meyve, mezelerden çorbaya ve
çorbadan, tatlıya kadar değişik yemekler yapılır. Domatessiz bir Mutfak
düşünmek mümkün olamaz. Dünyada en geniş kullanım alanı ise soslardır. Örnek
olarak, ketchup'la başlar ve diğer sebze yemeklerinde bağlayıcı ve tatlandırıcı
olarak kullanılan soslardır.
·
DOMATES
YUVASI: Domatesleri ikiye bölünüz ve içini çıkarınız. Fırında biraz pişiriniz.
Her domatesin ortasına bir adet yumurta kırıp, tuz ve karabiber ekip bir fındık
büyüklüğünde tereyağı koyup, 6 dakika fırında pişirip, üzerine biraz Muskat
Cevizi serpip servis ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder